Med Tällberg som utgångspunkt är det nära till både natur och nöjen. Hotell Gyllene Hornet är en perfekt bas när ni vill uppleva äventyr och vara aktiva under semestern. Naturen har vi kring husknuten med många mil av både vandrings- och cykelleder som bara väntar på att bli utforskade. Vi rekommenderas varmt att utforska Leksands kommuns över 90 byar på cykel eller till fots och passa på att ta ett dopp i Siljan. Kombinera naturupplevelserna med familjevänliga aktiviteter. På nära håll finns både sagoland, rovdjurspark och interaktiva museer. 

Lek på Leksand Sommarland

En av barnens favoritaktiviteter är besöket på Leksand Sommarland. En upplevelsevärld fylld med vattenaktiviteter, höghöjdsbanor, karuseller, klättertorn, spelhall, Spinning Cars, minigolf, linbana, pariserhjul, guldvaskning, indianby och mycket, mycket mer.

Kliv in i äventyret på Sagolandet Tomteland

För barnen är ett besök på Sagolandet Tomteland utanför Mora ett kittlande äventyr. Tänk att få kliva in i ett sagoland med massor av spännande saker att göra och upptäcka. Här finns Tomteskola, tomtenissar, tomtens eget hus, teaterföreställningar, smånissarnas fäbod och mycket mer. Öppet vinter, sommar och under skolloven. 

Lär mer om djuren på Orsa Rovdjurspark

Strax norr om Orsa, vid Grönklitt, ligger Europas största rovdjurspark. Här ges en unik möjlighet att se djuren på nära håll i deras naturliga miljö. Parken har ett 10-tal brunbjörnar men även varg, lo, räv, berguv och järv lever här. På tigerberget hittar du Amurtigrarna. Och i Polar Word som är världens största Isbjörnsanläggning hittar du de söta isbjörnarna. Persisk leopard och snöleoparderna regerar i Leopard Center. Som du märker finns det mycket att se och uppleva i Orsa Rovdjurspark. Öppet året om. 

Prova på Padel i Rättvik

Spela padel, häng med familj och vänner, utmana varandra och ha roligt tillsammans. På nyöppnade Padel Rättvik finns fyra banor, trevlig lounge och möjlighet att boka instruktör. 

Högt & Lågt Klätterpark

Hitta både utmaning och nöje i klätterparken Högt & Lågt i Rättvik. Banor finns för alla nivåer och väljs baserat på hur äventyrslusten du är. Aktiviteten bör förbokas för garanterad plats. 

Kliv ner i Falu Gruva

Kliv ner i gruvan och ta del av berättelserna om gruvarbetarnas hårda liv. Ovan jord väntar gruvtåget, ett besök i det internativa Gruvmuseet och en god fika. Falu Gruva har öppet utvalda dagar året runt.

Mängder av familjevänliga upplevelser i Dalarna

Förutom de härliga utflyktsmålen ovan finns ett stort antal roliga aktiviteter och upplevelser här för barnen och hela familjen året runt. På vintern åks det skidor, pulka eller spark. Vi har flera utförsbackar och längdspår på bilavstånd från hotellet, som Bjursås Skicenter och Orsa Grönklitt

Sommaren erbjuder en uppsjö av aktiviteter som gör alla barn glada. Besök byn Nusnäs utanför Mora och se hur Dalahästen blir till, från träbit till färdigmålad häst. Eller bara koppla av vid Siljans strand en dag med bada och glass. Varför inte göra ett besök på en levande fäbod med djur, smaka på nykärnat smör och höra berättelser om livet på fäboden. Välkommen att upptäcka Tällberg, Siljansområdet och hela Dalarna.

Besök visitdalarna.se för fler utflyktsmål och tips.

Barnfamilj


Naturkartan - en guide i din mobil

Vad vill du hitta på? Åka och bada, vandra, besöka en levande fäbod eller ett naturreservat?
I år är det superenkelt och du hittar massor av guider, tips och kartor i appen Naturkartan.
Du hittar den där appar finns.
Den finns även som vanlig webb. Klicka här för att bli inspirerad!

naturkartan

Vi rekommenderar följande trevliga utflyktsmål i Tällberg eller Leksands kommun som du givetvis enkelt hittar via Naturkartan.
Vandring 9,8 km
Röda leden, Tällberg

Runt Tällberg i reservat och genom slåtteräng.
Härlig variation med by, skog, äng och utsikt. Lättillgänglig led. Längs vägen kommer man genom en av Dalarnas förnämsta slåtterängar så kika in mellan gärdsgårdsstörarna - här finns flera "rara" växter. Strandpromenaden är härlig och utsikten från slogboden vid Digerbergets topp är klassisk.

Barnäventyr, vandring 4 km
Kort slinga i Troléns fotspår, Hackmora

En kortare variant av fäbodstigen i Troléns fotspår. Här händer spännande saker för barnen längs vägen. Små stentroll ligger och väntar på att få följa med någon runt slingan. Längs vägen kan man var sakletare, hälsa på i Elsas fäbod eller hjälpa naturens väv att växa! Men man kommer även förbi Peos kolarkoja, rastplatsen vid sjön och kan göra en avstickare till torvladan. Gå motsols för största upplevelse.

Utsikt, rastplats, vindskydd
Slogbod Digerberget, Tällberg

Vacker vy ut över Siljan och Vaverön. Här finns möjlighet att grilla.