Med Tällberg som utgångspunkt är det nära till både natur och nöjen. Hotell Gyllene Hornet är en perfekt bas när ni vill uppleva äventyr och vara aktiva under semestern. Naturen har vi kring husknuten med många mil av både vandrings- och cykelleder som bara väntar på att bli utforskade. Vi rekommenderas varmt att utforska Leksands kommuns över 90 byar på cykel eller till fots och passa på att ta ett dopp i Siljan. Vintertid väntar välpreparerade längdspår och flera skidanläggningar inom en timmes radie. Kombinera naturupplevelserna med familjevänliga aktiviteter i vackra Dalarna. Här följer några tips på utflyktsmål. 

Ta en våffla på byns kafé

Fikastopp rekommenderas på Dalmål Kafé & Hantverk i Tällberg som serverar goda våfflor året runt.

Kliv ner i Falu Gruva

Kliv ner i gruvan och ta del av berättelserna om gruvarbetarnas hårda liv. Ovan jord väntar ett besök i det interaktiva Gruvmuseet och en god fika. Falu Gruva har öppet utvalda dagar året runt.

Bli en del av äventyret på Sagolandet Tomteland

För barnen är ett besök på Sagolandet Tomteland utanför Mora ett kittlande äventyr. Tänk att få kliva in i ett sagoland med massor av spännande saker att göra och upptäcka. Här finns Tomteskola, tomtenissar, tomtens eget hus, teaterföreställningar, smånissarnas fäbod och mycket mer. Öppet vinter, sommar och under skolloven.

Prova på Padel i Rättvik

Spela padel, häng med familj och vänner, utmana varandra och ha roligt tillsammans. På nyöppnade Padel Rättvik finns fyra banor, trevlig lounge och möjlighet att boka instruktör. 

Cykla längs markerade leder

Nätverket Biking Dalarna är ett samarbete mellan olika cykelområden med gemensam ledmarkering, gradering av leder och kringservice. Att uppleva Dalarna på cykel är att komma landskapet nära och få uppleva den storslagna naturen på riktigt. 

Följ med på Våffelvandring

Häng med på våffelvandring till Styggforsens naturreservat som är både vackert och fyllt av spänning. Tillsammans med en guide har du möjligheten att beskåda ett 36 meter högt vattenfall som störtar nedför de branta klippväggarna, grädda våfflor över en lägereld, njuta av skön natur och fascinerande geologi samt intressant industrihistoria och spännande legender. 

Upplev utelivet på Naturum

Lär dig mer om skogen, rovdjuren, Dalarnas landskap och områdets geologi på Naturum i Siljansnäs. Gå på utställningar, delta i aktiviteter och ta temavandringar för att lära dig mer om djur- och växtlivet. Här kan du lyssna på rovdjuren, lära dig om meteoriten som skapade Siljan och beskåda bergarter typiska för området. Runt berget finns flera vägar för att uppleva naturen i Dalarna, från vandringar till utsiktsplatser med utsikt över Siljan och landsbygden. 

Högt & Lågt Klätterpark

Hitta både utmaning och nöje i klätterparken Högt & Lågt i Rättvik under sommarhalvåret. Banor finns för alla nivåer och väljs baserat på hur äventyrslusten du är. Aktiviteten bör förbokas för garanterad plats. 

Cykla dressin längs inlandsbanan

Hyr en dressin i Dalasågen, ca 1 timme från hotellet med bil, och trampa er fram längs den nedlagda delen av inlandsbanan mellan Vansbro och Mora. 

Lek på Leksand Sommarland

En av barnens favoritaktiviteter sommartid är besöket på Leksand Sommarland. En upplevelsevärld fylld med vattenaktiviteter, höghöjdsbanor, karuseller, klättertorn, spelhall, Spinning Cars, minigolf, linbana, pariserhjul, guldvaskning, indianby och mycket, mycket mer. 

Mängder av familjevänliga upplevelser i Dalarna

Förutom de härliga utflyktsmålen ovan finns ett stort antal roliga aktiviteter och upplevelser att utforska för barnen och hela familjen året runt. På vintern ställer vi fram pulkor eller sparkar som bjuder in till lek. Vi har dessutom flera utförsbackar och längdspår på nära håll, som GranbergetBjursås Skicenter och Orsa Grönklitt.

Sommartid erbjuds en uppsjö av aktiviteter som gör alla barn glada. Besök byn Nusnäs utanför Mora och se hur Dalahästen blir till, från träbit till färdigmålad häst. Eller bara koppla av vid Siljans strand en dag med bada och glass. Varför inte göra ett besök på en levande fäbod med djur, smaka på nykärnat smör och höra berättelser om livet på fäboden. Välkommen att upptäcka Tällberg, Siljansområdet och hela Dalarna.

Besök visitdalarna.se för fler tips på utflyktsmål.


Naturkartan - en guide i din mobil

Vad vill du hitta på? Åka och bada, vandra, besöka en levande fäbod eller ett naturreservat?
I år är det superenkelt och du hittar massor av guider, tips och kartor i appen Naturkartan.
Du hittar den där appar finns.
Den finns även som vanlig webb. Klicka här för att bli inspirerad!

naturkartan

Vi rekommenderar följande trevliga utflyktsmål i Tällberg eller Leksands kommun som du givetvis enkelt hittar via Naturkartan.
 

Tällbergs Camping, 1,4 km
Promenera genom byn ner till Tällbergs Camping. Här finns badstränder, båtbryggor, lekplats och kiosk. Trampbåtar, kajaker samt roddbåtar finns att hyra.

Vandring 9,8 km
Röda leden, Tällberg

Runt Tällberg i reservat och genom slåtteräng.
Härlig variation med by, skog, äng och utsikt. Lättillgänglig led. Längs vägen kommer man genom en av Dalarnas förnämsta slåtterängar så kika in mellan gärdsgårdsstörarna - här finns flera "rara" växter. Strandpromenaden är härlig och utsikten från slogboden vid Digerbergets topp är klassisk.

Vandring ca 2 km, Tällberg
Ta med familjen och vandra genom byn i riktning söderut mot Leksand. Efter ca 1 km börjar en stigning genom trolsk skog upp till toppen av Digerberget. Väl uppe väntar en vacker vy över Siljan. På toppen finner man en grillplats och slogbod, där man kan sätta sig en stund och njuta av sin medhavda matsäck. 

Barnäventyr, vandring 4 km
Kort slinga i Troléns fotspår, Hackmora

En kortare variant av fäbodstigen i Troléns fotspår. Här händer spännande saker för barnen längs vägen. Små stentroll ligger och väntar på att få följa med någon runt slingan. Längs vägen kan man var sakletare, hälsa på i Elsas fäbod eller hjälpa naturens väv att växa! Men man kommer även förbi Peos kolarkoja, rastplatsen vid sjön och kan göra en avstickare till torvladan. Gå motsols för största upplevelse.

Fågelskådning
Limsjön runt, 7 km

En grusad vandringsled tar dig runt sjön som ligger strax intill centrala Leksand vars fågelliv kan upplevas från flera fågeltorn samt från ett gömsle i vassen. Leden har blivit ett mycket populärt vandringsstråk både för fågelskådning och motion och man tar sig fram med barnvagn.